Det finns gott om aktiviteter för både stora och små sällskap i Västmanlands magiska natur. Vad man definierar som ett äventyr kan säkert skilja sig från individ till individ, men en vargsafari i månskenet är nog en oförglömlig upplevelse för de allra flesta.

Överlevnadskurs i vildmarken

Vad sägs om en såväl lärorik som magisk tredagarskurs i vildmarken? Fokus för kursen ligger på överlevnad och omfattar bland annat hur man hanterar en oförutsedd situation i skogen, men också något så grundläggande som hur man gör upp eld och var man hittar vatten. Man får också lära sig att sätta ihop ett skydd för natten. Den guidade turen ger en hel del självinsikt och användbara kunskaper att ta med sig när man vill ge sig ut i de djupa skogarna på egen hand.

Kajakäventyr

Den som känner sig manad kan ge sig ut på ett kajak- eller kanotäventyr. Arrangörerna och de guidade turerna är många. Känner man sig ovan i kajaken eller kanoten finns det heldagarskurser i hur man hanterar såväl kajak som kanot på ett säkert sätt. På ett kajakäventyr kan man ägna sig åt att njuta av omgivningarna eller spana på olika djurslag. De guidade turerna passar alla ålderskategorier och graden av underhållning och äventyr beror på vilken tur man väljer. Det är inte bara under sommarmånaderna som man kan ägna sig åt denna typ av äventyr, som faktiskt bara blir vackrare vintertid.

Skogsbad och trummor i månens sken

För de flesta som turistar i den här delen av Sverige är det mesta ett äventyr. Det finns dock aktiviteter som är extra speciella, som till exempel ett skogsbad kring Svartåns fängslande vatten. Med hjälp av en professionell guide får sällskapet upptäcka skogen med alla sina sinnen. På mjuka renskinnsfällar badar deltagarna i skogens helande atmosfär. Vandringen ut till platsen, upplevelsen och omgivningen skänker ett lugn som är nära nog meditativt. Ett djupdyk i själen kan med fördel kombineras med en magisk kväll i månljus. Till ljudet av rytmiska trummor ligger man och tittar på natthimlen i lägereldens sken.

Naturvandring och långfärdsskridskor

Guidade turer längs vandringsleder till fots eller med cykel bjuder på en hel del äventyr. Här kan man plocka svamp, fiska och upptäcka naturens skiftningar. Även vintertid kan man spåra och spana på djur. Vad sägs till exempel om att kombinera långfärdsskridskor med att spåra varg? Här kombineras den blanka skridskoisen med avstickare till fots in i den magiska vinterskogen där det bjuds på fikapaus och historier om de fantastiska djur som kallar skogen sitt hem. Den som har tur får kanske till och med se en livs levande varg på avstånd, om inte kan man i varje fall räkna med att hitta spår att analysera och samtala om.