Förutom den vackra naturen finns det ett rikt djurliv att upptäcka i Västmanland. Genom STF, Svenska Turistföreningen, kan man boka guidade turer som kombinerar fascinerande naturupplevelser med skogsäventyr på jakt efter en glimt av några av Sveriges mest majestätiska djur.

Vargsafari

Vad sägs till exempel om att spendera natten i ett vargrevir? Förutom en tältupplevelse utöver det vanliga upptäcker man skogen på natten och lyssnar på ylande vargar i månskenet. På dagtid får man bland annat lära sig att känna igen vargspår, spåra och spana efter varg. Detta är garanterat en unik upplevelse som blir ett minne för livet.

Älgsafari

Små guidade turer går också genom Bergslagens täta och orörda skogar för att spana på vilda älgar. Området är naturskönt och den som har tur får se skogens konung samt en hel del andra djur. Skogens ljud nattetid och de vackra omgivningarna med små undangömda sjöar är äventyrets största bonus, förutom att få syn på föremålet för safarin. Vill man komma ännu närmre älgarna kan man istället bege sig till Gårdsjö älgpark där de vackra djuren fritt nyttjar en yta på 25 hektar. Turen genom parken går med häst och vagn.

Bäversafari

Det finns också guidade turer för att upptäcka bävrar. Safarin sker med kanot där man paddlar sig igenom landets absolut mest bävertäta vildmarksområden. Upplevelsen är dessutom mycket lärorik eftersom en bäverexpert berättar allt man behöver veta om detta djur. Bäversafarin sker i skymningen då bävrarna är som mest aktiva. Vyerna är närmast magiska och arrangemanget bjuder på en trevlig picknick på en närliggande udde eller ö.

Ugglesafari

Förutom naturvandringar, skogsbad och en hel del annat man kan hitta på i skogarna i Västmanland kan man också delta i en omtyckt ugglesafari. Lappugglorna kommer fram under den tidiga kvällen när solen sakta börjar gå ner och skogen fylls av ett gyllene skimmer. Denna säregna art av ugglor håller gärna till på ängar och under safarin ges gott om tillfällen att både upptäcka och lyssna till ett stort antal andra fågelarter.

Guidad spårtur

Även vintertid finns det en hel del att upptäcka i de vitklädda skogarna. När snön har lagt sitt vita täcke över skogen sätter djuren sina tydliga spår. Revirmarkeringar och olika spår avslöjar vilket djur som har varit i farten. En kunnig guide berättar om spåren, vilket djurslag de tillhör och en hel del annat under denna lärorika tur i skogens friska luft.

Kanottur på vintern

Det finns ett flertal aktiviteter som på ett ypperligt sätt förenar natur- och djurupplevelser. I Svartådalen kan man följa med på guidad vinterpaddling genom ett magiskt snölandskap. Här spanar man på en mängd vilda djur som älg, mård, bäver och utter samtidigt som man njuter av den härliga vintersolen och fågelsången. Turen avslutas med fika kring öppen lägereld.