Västmanland är ett naturskönt län i Sverige som ligger mellan sjöarna Hjälmaren och Mälaren. Här kan du som turist utforska och uppleva en trolsk natur med vackra skogar, sjöar och berg. Det finns också en hel del gamla bruksorter och industristäder att besöka som till exempel Sala, Skultuna och Västerås.

Naturnära upplevelser

Den som verkligen vill komma nära naturen i Västmanland kan välja att vandra eller cykla längs några av de fantastiska vandringslederna som sträcker sig genom länet. Gruvdammsrundan är mycket populär och börjar och startar i Sala centrums stadspark, för att bjuda på drygt 26 kilometer av underskön natur. Leden går dessutom runt den berömda Sala Silvergruvas vattensystem och gruvdamm. Det finns gott om grillplatser och möjlighet att fiska med fiskekort. För den som känner för att övernatta finns det vindskydd och möjlighet att sätta upp egna tält. Inne i själva tätorten kan den som vågar även övernatta djupt nere i den så kallade gruvsviten i Sala Silvergruva. Upplevelsen är garanterat något utöver det vanliga.

Bruksleden

Är man ute efter ett längre vildmarksäventyr är Bruksleden ett måste. Denna vandringsled går genom hela Västmanland, med början i Västerås och vidare upp till de norra delarna med Avesta och den pittoreska lilla kyrkbyn Malingsbo. Leden sträcker ut sig genom uråldriga skogar, över öppna slätter, sjöar och varierad terräng. Det går inte att komma närmare naturen än så här och naturlandskapet varvat med kulturmiljöer i form av sevärdheter och mindre brukssamhällen visar Sverige från sin bästa sida. Själva leden är uppdelad i 27 olika etapper med tillhörande kartor. Genom STF, Svenska Turistföreningen, i Västmanland går det även att boka intressanta vildmarksäventyr, guidade turer och kurser i till exempel överlevnad för den som vill passa på att lära sig mer om det prunkande naturlivet.

Ridön

Sjölandskapet vid Hjälmaren och Mälaren bjuder också på oslagbara vyer och naturupplevelser. Ridön, som är en av öarna i Mälaren, ingår i den så kallade Ridöarkipelagen som är ett naturresarvat bestående av drygt 160 öar. Dessa öar i varierande storlek utgör en mindre skärgård där man som turist kan uppleva det bästa av naturen kring Mälaren. Under sommarmånaderna kan man ta sig hit med färja från hamnen i Västerås. Till de övriga öarna får man själv ta sig med båt, eka eller kanot. Här finns ett närmast oändligt äventyr för den som i lugn och ro vill uppleva mindre öar och skär. Ridön är ett måste för den naturintresserade, men eftersom den lilla ön helt saknar bilar måste man ta sig fram genom att cykla eller vandra. Ett populärt alternativ är att uppleva hela ön med dess unika natur och djurliv från hästryggen. Den som inte har med sig egen mat kan fika på det mysiga Café Magasinet som är beläget i ett vackert sädesmagasin med anor från 1800-talet.